Oι κολοσσιαίες μυστικές υπόγειες βάσεις της Ρωσίας

Τέσσερις κολοσσιαίες υπόγειες βάσεις στην Μόσχα και στα Ουράλια Όρη συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη στρατηγική ισχύ του πλανήτη, όταν οι κύριες βάσεις διοίκησης και αποθήκευσης των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας.
Κορυφαία η υπόγεια βάση Sherapovo νοτίως της Μόσχας. Είχε κατασκευαστεί το 1950 και ήταν η βάση που θα φιλοξενούσε την σοβιετική ηγεία σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Το Κρεμλίνο είναι συνδεδεμένο με το Sherapovo, αλλά και την έτερη υπόγεια βάση του Chekhov, μέσω ενός μυστικού υπόγειου σιδηροδρόμου. Οι βάσεις Sherapovo  και Chekhov είναι σε θέση να φιλοξενήσουν σε περίπτωση πολέμου περίπου 30.000 άτομα.
Από άποψη στραιωτικής ισχύος μεγαλύτερη είναι η μυστική βάση Kosvinsky που δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να ανταποδώσουν οποιαδήποτε πυρηνική πρώτη επίθεση (nuclear first strike) που θα δεχθούν.
Η κατασκευή αυτής της βάσης έδωσε τα μέσα στην Ρωσία να ισοσκελίσει στρατηγικά την μείωση των πυρηνικών της δυνάμεων μετά το πέρας του ψυχρού πολέμου και την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η μεγαλύτερη βάση είναι στα όρη Yamantau, πλησίον της πόλης Mezhgorye, όχι μακριά από την μεγάλη εγκατάσταση εργαστηρίων κατασκευής πυρηνικών όπλων Chelyabinsk-70.
Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι το συγκρότημα Yamantau, που εκτείνεται σε περίπου 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειες εγκαταστάσεις, διαθέτει αποθήκες πυρηνικών κεφαλών, συστήματα ελέγχου και εκτόξευσης πυραύλων όπως επίσης και δυνατότητες παραγωγής πυρηνικών κεφαλών.
Η δεύτερη μυστική βάση των Ουραλίων είναι ένα υπόγειο συγκρότημα διοίκησης και ελέγχου στα όρη Kosvinsky, περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Το συγκρότημα αυτό φιλοξενεί την Διοίκηση των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων και σε περίπτωση πολέμου θα βρουν καταφύγιο εκεί όλα τα ανώτατα μέλη των επιτελείων της ρωσικής εθνικής άμυνας.
Η κατασκευή αυτού του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 1996 και οι προδιαγραφές του είναι τέτοιες που να αντέχει σε πυρηνικές βόμβες διείσδυσης- έκρηξης άμεσου πλήγματος μέχρι 20 ΜΤ. Αυτή η βάση είναι η ρωσική εκδοχή της αντίστοιχης αμερικανικής βάσης στα όρη Cheyenne των ΗΠΑ.

defencenet

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts