Χαστούκι από τον ''κίτρινο δράκο'' στις ΗΠΑ-Απέρριψε πρόταση για κυρώσεις σε Ρωσία.


Ηχηρό «χαστούκι» έριξε στις ΗΠΑ η Κίνα απορρίπτοντας πρόταση της Ουάσιγκτον να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την κρίση που έχει προκληθεί στην Ουκρανία. Η απάντηση μάλιστα που έλαβε από το «Δράκο» ήταν σε έντονο διπλωματικό ύφος, ανάλογου της προκλητικής κίνησης των ΗΠΑ να πείσουν το Πεκίνο πώς πρέπει να διαρρήξει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Ξεκινώντας στην απάντηση του, στο αίτημα των ΗΠΑ να ενταχθεί το Πεκίνο στο «αντιρωσικό» άρμα, το Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πώς «η εισαγωγή διάφορων απαγορεύσεων ενάντια στη Μόσχα δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της κατάστασης».

Στη συνέχεια ωστόσο, το Πεκίνο επικρίνει ακόμη περισσότερο την Ουάσιγκτον και στέλνει ακόμη πιο σαφές μήνυμα για το μεγάλο «λάθος» των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Η κρίση στην Ουκρανία δεν χρειάζεται λύση με πολιτικές κυρώσεις, που συνήθως δεν οδηγούν στην επίλυση του προβλήματος, αλλά αντίθετα μπορούν να προκαλέσουν νέα προβλήματα, αφού οι κυρώσεις δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλων των μερών, ως μέτρο για την επίλυση της κρίσης», επισημαίνει το Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το Itar Tass.

Τι θέλει να πει το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον; Ας πρόσεχε. Με την πολιτική της, η οποία σαφώς εξυπηρετεί τα δικά της και μόνο συμφέροντα και όχι της Κίνας έφερε πιο Κίνα και Ρωσία, οι οποίες μαζί με τις άλλες χώρες των BRICS αποφάσισαν να δημιουργήσουν δική του Παγκόσμια Τράπεζα και Ταμείο και να πλήξουν το δολάριο, μη χρησιμοποιώντας το στις εμπορικές τους συναλλαγές.

Ίσως, με μεγάλη καθυστέρηση, αυτό να αντιλήφθηκαν οι φωστήρες στις ΗΠΑ. Πώς οι κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία επιστρέφουν μπούμερανγκ για την αμερικανική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Η Κίνα ξέρει πολύ καλά πώς μετά τη Ρωσία θα βρεθεί στο στόχαστρο των ΗΠΑ και δεν θα έκανε για λόγους στρατηγικής και όχι μόνο το λάθος να στραφεί κατά της Μόσχας.

Φαίνεται άλλωστε αυτό από την κατάληξη στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. «Είναι απαραίτητο να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την σύγκρουση και να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης», επισημαίνει.

Η προειδοποίηση στρέφεται προς την Ουάσιγκτον, η οποία πυροδοτεί συνεχώς την ένταση στην Ουκρανία, επιχειρώντας να βάλει πόδι στην «αυλή» της Ρωσίας. Ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής.

Οι ΗΠΑ λοιπόν «έσπασαν τα μούτρα» τους απέναντι στον Κινεζικό «Δράκο» και τώρα αναζητούν άλλους «συμμάχους» προκειμένου να γενικεύσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σε Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη.

Φαίνεται πώς τα αντίποινα της Ρωσίας τρομάζουν την Ουάσιγκτον. Ήδη, η Ε.Ε. τα νοιώθει στο «πετσί» της, με τεράστια ζημιά στον αγροτικό τομέα από το ρωσικό εμπάργκο. Κι ακόμη ο χειμώνας… αργεί. Αυτό τρομάζει ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ. Ότι δηλαδή θα χάσουν και τη στήριξη της Ε.Ε.
πηγη
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts