Οι δέκα πιό φονικοί σεισμοί που ταρακούνησαν τη γή.


Από την αρχαιότητα μέχρι και στις μέρες μας κανένας άνθρωπος η μηχάνημα δεν έχει καταφέρει να δαμάσει τα στοιχεία της φύσης. 

Ένα από τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα της φύσης είναι ο σεισμός. Έχουμε σεισμό όταν απελευθερώνεται συσσωρευμένη ενέργεια από την απότομη κίνηση η δόνηση των τεκτονικών πλακών. Την ένταση των σεισμών την μετράμε σε Ρίχτερ. 

Η κλίμακα Ρίχτερ μετρά την σεισμική ενέργεια που εκλύεται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Η κλίμακα είναι λογαριθμική και κάθε βαθμός αντιστοιχεί σε έναν δεκαπλασιασμό της ισχύος! Στο παρακάτω άρθρο σας παρουσιάζουμε τους 10 μεγαλύτερους σεισμούς σε ένταση (Ρίχτερ). 

Οι 10 μεγαλύτεροι σεισμοί στην ιστορία!

10- 8,6 Ρίχτερ. Βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας 2005. 1400 είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους, πάνω από πεντακόσιοι τραυματίστηκαν ενώ εκατοντάδες κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
9- 8,7 Ρίχτερ. Λισαβόνα, Πορτογαλία 1755. Ο σεισμός κτύπησε την Λισαβόνα την ημέρα των “Αγίων πάντων” την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στην εκκλησία. Τα περισσότερα πέτρινα κτίρια της εποχής κατέρρευσαν καταπλακώνοντας όσους βρίσκονταν μέσα, ενώ όσοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε κάποια παραλία πνίγηκαν από τα κύματα. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Λισαβόνας χάθηκαν στα συντρίμμια ενώ οι επιζήσαντες αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες.
8- 8,7 Ρίχτερ. Νησιά Rat, Αλάσκα 1965
7- 8,8 Ρίχτερ. Εκουαδόρ 1906. Ο καταστροφικός σεισμός των 8.2 ρίχτερ με επίκεντρο στα ανοικτά των ακτών του Ισημερινού και της Κολομβίας, δημιούργησε ένα τσουνάμι το οποίο σκότωσε ακαριαία 1500 ανθρώπους. Το κύμα απλώθηκε σε ολόκληρη την ακτογραμμή της κεντρικής Αμερικής καθώς και μέχρι το San Francisco και τα παράλια της Ιαπωνίας.

6- 8,8 Ρίχτερ. Maule Χιλή 2010. Στις 27 Φεβρουαρίου 2010, η Χιλή επλήγη από ένα σεισμό της τάξης των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι νεκροί ανήλθαν σε τουλάχιστον 1000 άτομα, με τις ζημιές να εκτιμούνται στα 11-22 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου το 10-15% του εθνικού προϊόντος της Χιλής.

5- 9,0 Ρίχτερ. Cascadia Η.Π.Α. 1700. Αυτός ο σεισμός είναι ο μεγαλύτερος γνωστός σεισμός που συνέβη στις τότε 48 πολιτείες των ΗΠΑ. Έπληξε την περιοχή Cascadia, μια περιοχή 600 μιλίων επί της δυτικής ακτογραμμής των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει τις εξής πολιτείες: βόρεια Καλιφόρνια, Όρεγκον, Ουάσιγκτον, και τη νότια Βρετανική Κολομβία. Ο σεισμός δημιούργησε ένα τσουνάμι το οποίο δεν έπληξε μόνο τα παράλια του Ειρηνικού , αλλά και διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι την Ιαπωνία, όπου και κατέστρεψε αρκετά παράκτια χωριά. Από γραπτές σημειώσεις για τις ζημιές στην Ιαπωνία εντοπίζουμε το σεισμό το βράδυ της 26 Ιανουαρίου του 1700.

4- 9,0 Ρίχτερ. Καμτσάτκα Ρωσία 1952. Στης 4 Νοεμβρίου του 1952 ένας ισχυρός σεισμός με επίκεντρο στα ανοιχτά της χερσονήσου Καμτσάτκα, στην ανατολική Ρωσία πυροδότησε ένα γιγάντιο κύμα. Το τσουνάμι έπληξε εκτός από την Καμτσάτκα τα νησιά Kuril και πολλές περιοχές της Από Ανατολής και της Ρωσίας. Προκάλεσε σημαντικές ζημιές και σκότωσε πολλούς αθώους.
3- 9,2 Ρίχτερ. Αλάσκα 1964. Το 1964 συνέβη ο ισχυρός σεισμός γνωστός ως “σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής”, με επίκεντρο ακατοίκητη περιοχή της Αλάσκα, ο οποίος κατατάσσεται ως ο τρίτος ισχυρότερος καταγεγραμμένος σεισμός παγκόσμια, με μέγεθος 9,2. Ο απολογισμός του ήταν 131 νεκροί και καταστροφή αρκετών χωριών και οικισμών.

2- 9,3 Ρίχτερ. Ινδικός ωκεανός 2004. Ο σεισμός της 26 Δεκεμβρίου 2004 στον Ινδικό Ωκεανό ήταν μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας. Το πρωί εκείνης της ημέρας, ένας σεισμός μεγέθους 9,3 της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε βόρεια του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας. Το σεισμό ακολούθησε τσουνάμι που έπληξε πολλές χώρες και έφτασε μέχρι και τα παράλια της Ανατολικής Αφρικής. Ο τελικός απολογισμός ήταν 186.983 νεκροί, 42.883 αγνοούμενοι, και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι.

1- 9,5 Ρίχτερ. Είναι το μέγεθος του ισχυρότερου σεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ και έγινε στην βόρεια Χιλή το 1960. Τον ακολούθησε ένα τσουνάμι με κύματα ύψους 25 μέτρων. Καθώς η περιοχή ήταν αραιοκατοικημένη δεν ήταν ο φονικότερος που γνωρίζουμε.
kalikantzaros.net
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts