Οι μελλοντικές αερογραμμές θα είναι εξοπλισμένες με αλεξίπτωτα από αεροτζέλ.


Στα επιβατηγά αεροσκάφη υπάρχουν σωσίβια αλλά και λέμβοι που μπορούν να σώσουν τη ζωή των επιβατών σε περίπτωση που το σκάφος πέσει στη θάλασσα. Δεν υπάρχει όμως κάποια πρόβλεψη για την περίπτωση που οι επιβάτες πρέπει να το εγκαταλείψουν στον… αέρα. Κινέζοι ερευνητές πειραματίζονται με το ελαφρύτερο υλικό του κόσμου ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν να κατασκευάσουν με αυτό ένα αλεξίπτωτο το οποίο θα διατίθεται στους επιβάτες ενός αεροσκάφους και θα μπορούν με αυτό να σώσουν τη ζωή τους σε περίπτωση που πρέπει να το εγκαταλείψουν άμεσα.

Το υλικό

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Zhejiang πειραματίζονται με ένα αεροτζέλ από γραφένιο, ένα υλικό με πυκνότητα 0,16 milligram ανά κυβικό χιλιοστό. Στην ερευνητική ομάδα συμμετέχει και ο καθηγητής Γκάο Τσάο που ανακάλυψε το εν λόγω αεροτζέλ. Το υλικό είναι τόσο σπογγώδες ώστε περιέχει κυρίως αέρα και είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να μπορεί να σταθεί πάνω σε ένα λουλούδι χωρίς καν να λυγίσει τα πέταλα.


Στόχος των ερευνητών είναι να κατασκευάσουν ένα κυριολεκτικά πανάλαφρο αλεξίπτωτο βάρους λίγων δεκάδων γραμμαρίων! Αυτό σημαίνει ότι πρώτον το αλεξίπτωτο θα είναι εύχρηστο για τους επιβάτες ενώ ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνει το συνολικό βάρος ενός σκάφους.

Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts