Ομόφωνη συμφωνία για την αποφυγή Brexit - υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ο Κάμερον

Σε ομόφωνη και ιστορική συμφωνία για την αποφυγή της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών, μετά από σχεδόν 20 ώρες εντατικών και δύσκολων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «επαρκής» ώστε να προτείνει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. Ο κ. Κάμερον θα παρουσιάσει το κοινό ανακοινωθέν στο Υπουργικό Συμβούλιο το Σάββατο, δρομολογώντας το δημοψήφισμα όπου θα κριθεί η παραμονή ή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενωμένη Ευρώπη.

«H Μεγάλη Βρετανία θα είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη και καλύτερη εντός μίας μεταρρυθμισμένης Ε.Ε.», ανέφερε, ουσιαστικά αρχίζοντας την εκστρατεία του υπέρ της ψήφου για παραμονή. Μάλιστα, σε μία έμμεση βολή εναντίον όσων υποστηρίζουν το Brexit, σχολίασε ότι σε περίπτωση εξόδου η Ευρώπη δεν θα έχει καμία υποχρέωση να δίνει στο Λονδίνο τα προνόμια που δεν συνοδεύονται από εφάμιλλες υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία περιέχει δύο σημαντικές παραχωρήσεις από την πλευρά της Ε.Ε. Η πρώτη παραχώρηση επιτρέπει στο Λονδίνο να ενεργοποιήσει ειδικές προστασίες για τις τράπεζες του Σίτι, ενδεχομένως παρακάμπτοντας ρυθμιστικούς κανονισμούς που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η δεύτερη μεγάλη παραχώρηση από την πλευρά των εταίρων ορίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιρείται από τη θεμελιώδη δέσμευση των μελών-μελών να δημιουργήσουν μία «όλο και πιο στενή» Ευρωπαϊκή Ένωση.



Στο μέτωπο της μετανάστευσης, η συμφωνία επιτρέπει στο Λονδίνο εφαρμόσει το αποκαλούμενο «φρένο» στη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες μετανάστες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κοινοτικοί μετανάστες θα αποκτούν πλήρη πρόσβαση στις προνοιακές παροχές μετά από τέσσερα χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στη Βρετανία. Πριν τη συμπλήρωση της τετραετίας, θα απολαμβάνουν όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση με την πάροδο του χρόνου.

Το «φρένο» μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και θα έχει ισχύ για επτά χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δυνατότητα επιμήκυνσης. Οι βρετανικές Αρχές θα έχουν το δικαίωμα να ζητούν απέλαση μεταναστών που δεν βρίσκουν εργασία εντός των πρώτων έξι μηνών παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Λονδίνο πέτυχε πάντως νίκη σε ό,τι αφορά τα επιδόματα τέκνων για μετανάστες που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά τα παιδιά τους διαμένουν σε άλλη χώρα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι από το 2020 το επίδομα θα συνδέεται με το βιωτικό επίπεδο της χώρας όπου διαμένει το τέκνο για τις περίπου 34.000 οικογένειες που ήδη λαμβάνουν το βοήθημα, όμως οι νέοι μετανάστες δεν θα έχουν καν το δικαίωμα να το διεκδικήσουν.

Για συμφωνία που είναι «δίκαιη» τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts