Ποιος είναι ο πιο καταζητούμενος κυβερνοεγκληματίας- χάκερ στον κόσμο??

Μπορεί οι φωτογραφίες του που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα να μην είναι αυτό ακριβώς που θα σκεφτόταν κάποιος όταν άκουγε τη φράση «χάκερ», αλλά ο Ρώσος Εβγκένι Μπογκατσέφ είναι, για το FBI, o πιο καταζητούμενος κυβερνοεγκληματίας στον κόσμο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών τον έχει επικηρύξει με ανταμοιβή τριών εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι η μεγαλύτερη που έχει ανακοινωθεί ποτέ για εγκλήματα που έχουν να κάνουν με ηλεκτρονικούς υπολογιστές- και επιδιώκει εντοπισμό των κινήσεών του, ελπίζοντας να τον συλλάβει εάν κάποια στιγμή βγει εκτός Ρωσίας.

Σε βάρος του έχουν απαγγελθεί στις ΗΠΑ κατηγορίες για τη δημιουργία ενός τεράστιου δικτύου μολυσμένων από ιούς υπολογιστών, με σκοπό την κλοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τραπεζικούς λογαριασμούς ανά τον κόσμο, με στόχους που ποικίλλουν- από μια εταιρεία που έχει να κάνει με εντομοκτόνα στη Βόρεια Καρολίνα μέχρι ένα αστυνομικό τμήμα στη Μασαχουσέτη και μια φυλή Ινδιάνων στην Ουάσινγκτον.

Επίσης, τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε σε βάρος του Μπογκατσέφ και άλλων πέντε, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών περί ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ήταν η εγκληματική του δραστηριότητα που οδήγησε σε αυτό, και όχι κάποιος συγκεκριμένος ρόλος στο χακάρισμα της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος (DNC).

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεν πρόκειται για απλό εγκληματία: Κάποια στιγμή ασκούσε έλεγχο πάνω σε μέχρι και ένα εκατομμύριο υπολογιστές σε πολλές χώρες, με πιθανή πρόσβαση σε ό,τι αυτοί περιείχαν: Από οικογενειακές φωτογραφίες μέχρι εμπιστευτικά έγγραφα και προσωπικά δεδομένα. Θεωρείται βέβαιο πως μεταξύ τους βρίσκονταν υπολογιστές αξιωματούχων και εργολάβων συμβεβλημένων με κυβερνήσεις πολλών χωρών- και αυτό θεωρείται ότι, στα μάτια των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία για κατασκοπευτική δραστηριότητα. Ενώ ο Μπογκατσέφ επιδιδόταν σε κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, εκτιμάται πως οι ρωσικές υπηρεσίες αξιοποιούσαν και αυτές τα ίδια διαθέσιμα δεδομένα, αναζητώντας έγγραφα και email, στήνοντας πρακτικά μια επιχείρηση συλλογής πληροφοριών πάνω σε ένα υπάρχον κύκλωμα κυβερνοεγκλήματος. Έμφαση φαίνεται πως δινόταν σε πληροφορίες σχετικά με τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και τη Συρία, αλλά θεωρείται πως υπήρξαν απόπειρες πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ- συχνά υπό τη μορφή αναζητήσεων για έγγραφα που περιείχαν φράσεις όπως «άκρως απόρρητο» ή «υπουργείο Άμυνας».

Το σενάριο της συνεργασίας του με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών πιθανότατα εξηγεί το γιατί ο 33χρονος δεν είναι ακριβώς φυγάς, αλλά – σύμφωνα με το FBI- ζει χωρίς να κρύβεται στην Ανάπα, ένα θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχει ένα μεγάλο διαμέρισμα κοντά στις ακτές- και πιθανώς άλλο ένα στη Μόσχα, όπως και μια συλλογή πολυτελών αυτοκινήτων. Αμερικανοί ερευνητές λένε επίσης πως του αρέσει η ιστιοπλοΐα και έχει ένα δικό του γιοτ.

Παρόλα αυτά, ο Μπογκατσέφ παραπονιόταν συχνά ότι κουραζόταν πολύ και ότι δεν είχε πολύ χρόνο για την οικογένειά του, σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Πανίν, Ρώσο χάκερ φυλακισμένο στις ΗΠΑ για τραπεζική απάτη, ο οποίος επικοινωνούσε κάποτε μαζί του. «Είχε αναφερθεί σε μια σύζυγο και δύο παιδιά, από ό,τι θυμάμαι» ανέφερε ο Πανίν μέσω email στους NY Times. Πέρα από αυτό, λίγα είναι γνωστά για τον Μπογκατσέφ, ο οποιος δρα πίσω από σειρά ψευδωνύμων, όπως τα  slavik, lucky12345, pollingsoon. Ακόμα και στενοί συνεργάτες του δεν τον είχαν συναντήσει ποτέ, ενώ αρκετοί δεν ήξεραν καν το όνομά του. «Είναι πολύ, πολύ παρανοϊκός» λέει ο Κιθ Μουλάρσκι, του FBI, έρευνα του οποίου οδήγησε σε απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του το 2014. Ακόμη, σύμφωνα με έγγραφο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών για τον ίδιο, ο Μπογκατσέφ φαίνεται να δρα υπό την επίβλεψη μιας ειδικής μονάδας της FSB- της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας (της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας)- ενώ, όσον αφορά στην περιουσία του, έχει αναφερθεί πως κάποια στιγμή είχε δύο βίλες στη Γαλλία και έναν στόλο αυτοκινήτων παρκαρισμένο σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ώστε να μη χρειάζεται να νοικιάζει οχήματα όταν πήγαινε διακοπές. Επίσης, θεωρείται πως κάποια στιγμή είχε τρία ρωσικά διαβατήρια, με διαφορετικά ονόματα.

Πάντως, όσον αφορά στο ενδεχόμενο διώξής του, φαντάζει μάλλον μακρινό αυτή τη στιγμή, τόσο λόγω της απουσίας συμφωνίας έκδοσης με τη Ρωσία, όσο και (προφανώς) της διαφαινόμενης συνεργασίας του με τις υπηρεσίες πληροφοριών. «Το μόνο νομικής φύσης πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει ο Μπογκατσέφ στη Ρωσία ήταν μια μήνυση εναντίον του από μια εταιρεία real estate το 2011 σχετικά με μια πληρωμή περίπου 75.000 δολαρίων για το διαμέρισμά του στην Ανάπα, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα εκεί. Και ακόμη και σε εκείνη την περίπτωση τα κατάφερε» αναφέρουν οι NY Times, καταλήγοντας πως σήμερα εκτιμάται πως ζει εκεί χωρίς να κρύβει το όνομά του και περιστασιακά ταξιδεύει στην Κριμαία.
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts