Το Ιράν παρουσίασε τους νέους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας στην παρέλαση της Ημέρας του Στρατού.

Το Ιράν παρουσίασε τους τελευταίους ανεπτυγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους μαζί με συστήματα αεράμυνας S-300 σε ετήσια παρέλαση της Ημέρας του Στρατού. Ορισμένα από τα φορτηγά που φέρουν τα όπλα ήταν διακοσμημένα με άντι-ισραηλινά συνθήματα που έγραφαν «Θάνατος στο Ισραήλ» στην Περσία και έδειχναν μια γροθιά που διαπερνά το εβραϊκό αστέρι του Δαβίδ.

Οι Ιρανοί στρατιώτες πορεύονται κατά τη διάρκεια της ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης που σηματοδοτεί την επέτειο  του πολέμου του Ιράν το 1980-1988 με το Ιράκ στην πρωτεύουσα του Τεχεράνη. 
Εμφανίζει τεράστια στρατιωτική δύναμη στις εθνικές παρελάσεις και προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μείνουν μακρυά από τον Περσικό Κόλπο


Η παρέλαση της Ημέρας του Στρατού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην ιρανική πρωτεύουσα Τετάρτη ενώ συμμετείχαν όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων. Στην τελετή πήραν μέρος επίσης θωρακισμένα οχήματα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) αεριωθούμενα αεροσκάφη, συστήματα ραντάρ και συστήματα αεράμυνας.

Στη μαζική στρατιωτική παρέλαση παρευρέθηκε ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι ο οποίος δήλωσε στη δική του διευκρίνιση ότι οι Ιρανοί "πρέπει πάντα να διατηρούν την εγρήγορσή τους ενάντια στις συνωμοσίες από άλλους και πρέπει να ενισχύουν την αποτρεπτική δύναμή μας μέρα με τη μέρα" όπως ανέφερε η Press TV.

Ο Ρουχάνι δήλωσε ότι οι Ιρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται ολόκληρη την "σημαντική και ευαίσθητη" περιοχή της Μέσης Ανατολής και υποσχέθηκε μια "αποφασιστική " απάντηση σε πιθανούς επιτιθέμενους. Επίσης, κατηγόρησε "μερικούς από τους στρατούς του κόσμου" για την παρέμβαση "στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, τη γενοκτονία, τη χορηγία της τρομοκρατίας, τα πραξικοπήματα και την έλλειψη σεβασμού προς τη γνώμη και το νόμο των ανθρώπων".

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars τα ιρανικά Sayyad (Hunter) 3 αντιαεροπορικά βλήματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της παρέλασης για πρώτη φορά συνοδεύοντας τα ρωσικά S-300.

Οι σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν είναι διαταραγμένες εδώ και δεκαετίες. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Ισραηλινός ηγέτης  αντιτάχθηκε έντονα στην πυρηνική συμφωνία του 2015 που επέβαλε όρια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων.


Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να εξοντώσει το Ισραήλ και είναι απειλή για την Ευρώπη και τη Δύση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος προηγουμένως αναφερόταν στο Ιράν ως το «νούμερο ένα τρομοκρατικό κράτος», διέταξε την αναθεώρηση της πυρηνικής συμφωνίας. Η Ρωσία εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία της για την πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι του Ιράν, λέγοντας ότι διαφωνεί σχετικά με την επισήμανση ως "τρομοκρατικό κράτος".
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts