Όλοι περιμένανε το ''χιλιάρμενο'' του ΝΤράμπ στην Κορέα και αυτό έκανε σεμινάρια στις Ινδίες.

Μια εβδομάδα πριν, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι η αποστολή ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Θάλασσα της Ιαπωνίας θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής στη Βόρεια Κορέα, δίνοντας στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ περισσότερες επιλογές όσον αφορά στην αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Πιονγκγιάνγκ. «Στέλνουμε μια αρμάδα» είχε πει στο Fox News ο Τραμπ.


Ωστόσο, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι, καθώς, όπως έγινε γνωστό, το αεροπλανοφόρο, USS Carl Vinson, και τα άλλα τρία πολεμικά της ομάδας μάχης του εκείνη τη στιγμή έπλεαν προς άλλη κατεύθυνση, για να συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με το αυστραλιανό πολεμικό ναυτικό στον Ινδικό Ωκεανό, σε 3.500 μίλια νοτιοδυτικά της Κορεατικής Χερσονήσου.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανακοίνωσαν την Τρίτη πως βασίζονταν σε καθοδήγηση από το Πεντάγωνο. Επίσης, αξιωματούχοι περιέγραψαν μια αλληλουχία από «αναποδιές», από μια ανακοίνωση της αποστολής που έγινε σε λάθος στιγμή από τη Διοίκηση Ειρηνικού του ναυτικού των ΗΠΑ, μέχρι μια μερικώς λανθασμένη εξήγηση από τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της λανθασμένης εντύπωσης πως η συγκεκριμένη δύναμη κατευθυνόταν προς τα ανοιχτά της Βόρειας Κορέας.

Όταν ο Λευκός Οίκος ερωτήθηκε σχετικά, η επικείμενη άφιξή του είχε κυκλοφορήσει στα διεθνή ΜΜΕ, δημιουργώντας έντονες ανησυχίες σχετικά με ένα πιθανό προληπτικό χτύπημα- άλλωστε η κίνηση αυτή λάμβανε χώρα λίγο μετά την πυραυλική επίθεση στη Συρία. Ο ίδιος ο Τραμπ υποδαύλισε την κατάσταση (όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης), σημείωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, καθιστώντας πιο δύσκολο να «μαζευτεί» το θέμα.


Όπως σημειώνουν οι New York Times, η ιστορία του...παραστρατημένου αεροπλανοφόρου μπορεί να μην είχε γίνει ποτέ γνωστή εάν το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ δεν είχε ανεβάσει τη Δευτέρα online φωτογραφία του αεροπλανοφόρου να περνά από τα Στενά της Σούντα, που χωρίζουν τα ινδονησιακά νησιά της Ιάβας και της Σουμάτρα. Τραβήχτηκε το Σάββατο, τέσσερις ημέρες αφού ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, αναφέρθηκε στην αποστολή του στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Τώρα το αεροπλανοφόρο εν τέλει κατευθύνεται προς την Κορέα, όπου αναμένεται να καταφθάσει την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου. Στελέχη του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη σύγχυση, παραπέμποντας στο Πεντάγωνο.

Τα νέα περί αποστολής του αεροπλανοφόρου στην περιοχή και η απειλή ενός αμερικανικού πλήγματος προκάλεσαν έντονη ανησυχία στην Κίνα (τον μόνο σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ)- και, όπως αναφέρει η Washington Post, η είδηση πως τα σκάφη δεν ήταν εκεί που αναμενόταν να είναι έγινε δεκτή με θυμηδία από τα κινεζικά ΜΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως πολλοί θέτουν το ερώτημα εάν επρόκειτο για λάθος ή για εσκεμμένη κίνηση παραπλάνησης: Ο Κάι Τζιάν, του Κέντρου Κορεατικών Μελετών του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης, εκτίμησε πως το όλο επεισόδιο εντάσσεται σε ένα περίπλοκο παιχνίδι ψυχολογικού πολέμου/ μπλόφας από τις ΗΠΑ. Όπως θεωρεί, η Ουάσινγκτον δεν σκόπευε στα αλήθεια να προχωρήσει σε στρατιωτικό πλήγμα στη Βόρεια Κορέα, τουλάχιστον όχι τώρα. Από πλευράς του, ο Ρος Μπάμπατζ, του Center for Strategic Budgetary Assessments (Ουάσινγκτον) είπε πως η κίνηση ίσως να είναι σήμα από τις ΗΠΑ περί κινήσεων πιο στρατιωτικού χαρακτήρα. «Είναι κάτι παραπάνω από μπλόφα. Η μπλόφα υποδεικνύει πως δεν το εννοείς στα σοβαρά. Πιστεύω πως αυτή η αμερικανική κυβέρνηση το εννοεί απόλυτα στα σοβαρά. Πάνε 40 χρόνια που καταβάλλονται προσπάθειες να εμποδιστούν οι Βορειοκορεάτες να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα».

Ο Μπάμπατζ εκτίμησε επίσης πως ίσως με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Τραμπ να έδωσε λίγο χρόνο στην Κίνα να πιέσει τη Βόρεια Κορέα, πριν αποστείλει την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου στα βόρεια. Σημειώνεται πως ο Τραμπ είχε συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του , Σι Τζινπίνγκ, στις 6 και 7 Απριλίου, και μίλησε στο τηλέφωνο μαζί του στις 11 Απριλίου, και με αυτό τον τρόπο ίσως να έδωσε κάποια περιθώρια πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε δυναμική κίνηση. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως, σε περίπτωση που λάβει χώρα όντως επίθεση κατά της Βόρειας Κορέας, τα πρώτα πλήγματα πιθανότατα θα γίνονταν από αεροσκάφη μακράς εμβέλειας, και όχι από αεροπλάνα που θα απογειώνονταν από το αεροπλανοφόρο.

Σε κάθε περίπτωση, η νοτιοκορεατική Korea Herald ανέφερε τη Δευτέρα πως το USS Carl Vinson αναμένεται να καταφθάσει στα ανατολικά ύδατα της Νότιας Κορέας στις 25 Απριλίου (για να συμπέσει με άλλη μια σημαντική ημερομηνία για τη Βόρεια Κορέα- την επέτειο της ίδρυσης του στρατού). Επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, το CNN ανέφερε επίσης πως το αεροπλανοφόρο θα φτάσει στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου στα τέλη του Απριλίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η Βόρεια Κορέα έχει απαντήσει με υψηλής έντασης ρητορικές, δηλώνοντας πως είναι έτοιμη για πόλεμο και, σε μια πρόσφατη κίνηση τέτοιου είδους, η βορειοκορεατική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από συναυλία προς τιμήν της γέννησης του ιδρυτή, Κιμ Ιλ Σουνγκ- η οποία τελείωσε με βίντεο όπου εμφανίζονταν πύραυλοι να χτυπούν και να καταστρέφουν τις ΗΠΑ.

via
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts