Το μελλοντικό Stealth βομβαρδιστικό της Ρωσίας

Η αεροναυπηγική εταιρία Tupolev ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών την έναρξη κατασκευής πρωτοτύπου στρατηγικού βομβαρδιστικού με το ακρωνύμιο PAK-DA το οποίο θα έχει χαρακτηριστικά stealth. Σύμφωνα με την Tupolev το νέο βομβαρδιστικό θα κατασκευαστεί από σύγχρονα σύνθετα υλικά (composite materials), θα έχει ακτίνα δράσης 12.000 χλμ και η ταχύτητα του θα είναι υποηχητική. Η άτρακτος του βομβαρδιστικού θα έχει επικάλυψη απορροφητικού υλικού που θα το κάνει αόρατο (stealth) στα μέσα αεράμυνας του εχθρού.

Το 5ης γενιάς βομβαρδιστικό PAK-DA θα μεταφέρει 30 τόνους βομβών και οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους καθώς και stand-off πυραύλους cruise (πιθανότατα τους KH-32 σε πυρηνική έκδοση) και θα είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου.
Το πρωτότυπο PAK-DA θα πετάξει αρχές του 2018 και τα πρώτα σειριακής παραγωγής βομβαρδιστικά θα αρχίσουν να παραδίδονται στην ρωσική πολεμική αεροπορία το 2023. Το PAK-DA θα αντικαταστήσει σταδιακά τα παλαιότερα βομβαρδιστικά Tu-160, Tu-95MS και Tu-22M3. Η τιμή μονάδας του νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού υπολογίζεται στα 160 εκ. δολάρια.



Ταυτόχρονα ήδη από το 2015 η ρωσική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε την αναβάθμιση των υπερηχητικών βομβαρδιστικών Tu-160 σε Tu-160M2. Η πολεμική αεροπορία σχεδιάζει να ενσωματώσει 50 Tu-160M2 στην δύναμη της στο άμεσο μέλλον, αναμένεται η πρώτη πτήση των αναβαθμισμένων αυτών αεροσκαφών να πραγματοποιηθεί το 2018. Τα συγκεκριμένα αναβαθμισμένα βομβαρδιστικά θα μείνουν στην ενεργό υπηρεσία  επιπλέον   40 χρόνια και θα επιχειρούν παράλληλα με το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό stealth PAK-DA.
Η Ρωσία εκσυγχρονίζει με ταχύτατους ρυθμούς την πολεμική της αεροπορία, η παραγωγή του 5ης γενιάς μαχητικού stealth Τ-50 έχει αρχίσει, με προσδοκία να κατασκευαστούν 250 αεροσκάφη για την ρωσική πολεμική αεροπορία τα επόμενα 15 χρόνια. Σήμερα ο βασικός κορμός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας αποτελείται από 8 τύπους μαχητικών αεροσκαφών και 3 τύπους βομβαρδιστικών μεγάλης ακτίνας δράσης. Οι 8 τύποι μαχητικών είναι οι ακόλουθοι.

Τα παλαιού τύπου Su- 24 που είχαν εισαχθεί στην σοβιετική  πολεμική αεροπορία το 1974 και τα οποία αντικαθιστώνται πλέον από τα Su- 34, παραμένουν όμως 100 από αυτά στην ενεργό δράση.
Τα 150 Su- 25 που είναι αεροσκάφη αεροπορικής υποστήριξης και εισήχθησαν το 1981 εξακολουθούν να είναι σε ενεργό υπηρεσία.

  • Τα 130 μαχητικά αναχαίτισης Mig- 31 από το 1982.
  • Τα 250 μαχητικά Mig- 29 που εισήχθησαν σε ενεργό υπηρεσία το 1983.
  • Τα 350 μαχητικά 4ης γενιάς Su- 27 που εισήχθησαν στην ενεργό δράση το 1984.
  • Τα σύγχρονα μαχητικά πολλαπλού ρόλου Su- 30 σε ενεργό δράση από το 1996.
  • Τα 35  Su-35 και 46  Su- 34   γενιάς 4++ , που συνεχίζονται να παραλαμβάνονται.
  • Τα Su- 34 και Su- 35 θα είναι τα κύρια μαχητικά της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας της επόμενης δεκαετίας, μαζί με το 5ης  γενιάς Sukhoi Τ-50 PAK.

Όσον αφορά τα βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης η τρέχουσα απογραφή αποτελείται από τους εξής τύπους.
16 Tu- 160 υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης (συν 50 του ιδίου τύπου που αναβαθμίζονται σε Tu-160M2)
32 Tu-95MS  στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης
41 Tu- 22 M3 υπερηχητικά βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης.

Όλα αυτά τα βομβαρδιστικά εκσυγχρονίζονται κυρίως σε ότι αφορά τα συστήματα πλοήγησης και στόχευσης, θα παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία τις επόμενες δυο δεκαετίες αντικαθιστάμενα σταδιακά από το νέο PAK-DA.
Ανεξαρτήτως της «χαμένης» δεκαετίας του 1990, η ρωσική πολεμική αεροπορία παραμένει σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχοντας περίπου 2.500 αεροσκάφη στην ενεργό υπηρεσία. Μετά την μεταρρύθμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων το 2009, η πολεμική αεροπορία διαθέτει πάνω από 60 βάσεις, κάθε μία εκ των οποίων αναφέρεται σε ένα από τα τέσσερα επιχειρησιακά και στρατηγικά κέντρα.

Οι πολεμικές αεροπορίες του ΝΑΤΟ  έχουν κάθε λόγο λοιπόν να αισθάνονται την ανάσα της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Η Ρωσία μπορεί να είναι ένας γνωστός και παλαιός αντίπαλος του ΝΑΤΟ, όμως η σύγχρονη δυναμική που αναπτύσσει η ρωσική πολεμική αεροπορία αποτελεί μια νέα και δύσκολη πρόκληση για την Ατλαντική Συμμαχία (πιθανόν μελλοντικά Ευρωπαϊκή Συμμαχία),  η οποία δια της επεκτατικής και απειλητικής της πολιτικής των δυο τελευταίων δεκαετιών ουσιαστικά προεξόφλησε την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας με σύγχρονα εξοπλιστικά μέσα.
Γ. Λιναρδής
πηγη
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts