Ο Αδάμαστος Πεζοναύτης Πυθέας (480 π.Χ.)

Το 480 π.Χ όταν απέτυχε ο αποκλεισμος  των Τεμπών ώστε να μη διέλθουν οι Πέρσες από τη Θεσσαλία οι Έλληνες αποφάσιαν να σταματήσουν τον περσικό στρατό στις Θερμοπύλες και το περσικό ναυτικό στα στενα της βόρειας Εύβοιας κόντα στo Αρτεμίσιο.


Οι Έλληνες ειχαν στείλει προπομπούς τρεις τριήρεις ώστε να είναι ενημεροι για τις κινήσεις του εχθρού. Επιλεχθηκαν τρια πλοία, ένα από την Αθήνα, ένα απο Αίγινα και ένα από την Τροιζίνα .Αποστολή τος ήταν να πλέουν κοντά στη Σκιάθο και να ειδοποιήσουν αν εμφανιζόταν ο εχθρος. Η αιφνιδιαστική εμφάνιση του περσικού στόλου πανικόβαλε τα Ελληνικα πληρώματα. Το Αθηναικό εξωκοιλε στην Θεσσαλική ακτή και το πλήρωμα διέφυγε δια ξηράς.

Οι Τροιζίνιοι δεν καταφεραν να διαφύγουν και οι Φοίνικες αφου τους εμβόλισαν, κατέλαβαν το πλοίο τους με έφοδο και θυσίασαν τον πιο όμορφο αιχμάλωτο που έπιασαν στους θεούς τους. Κατόπιν περικύκλωσαν το Αιγινήτικο καράβι που κυβερνούσε ο Ασωνίδης, αλλά έχασαν πολλούς άντρες για να το καταλάβουν γιατί ο πεζοναύτης Πυθέας του Ίσχενου πολεμούσε σα λυσσασμένος ακόμα κι όταν οι άλλοι απελπίστηκαν και παραδόθηκαν. 


Σταμάτησε να μάχεται μόνο οταν λιποθύμισε απο την αιμοραγία. Ο Πέρσης διοικητής θαύμασε την ανδρεία του κι εμπόδισε τους Φοίνικες να τον σκοτώσουν. Εφερε γιατρό να τον θεραπεύσει και τον κράτησε σε τιμητική αιχμαλωσια κοντα του. Ο Πυθέας ελευθερώθηκε όταν ο συγγενής του Πολύκριτος , στη ναυμαχία της Σαλαμίνας , κατέλαβε το πλοίο στο οποίο υπηρετούσαν οι δεσμώτες του και τον έσωσε!

Στην εικόνα ο Πυθέας φέρει ξίφος βαση του ευρήματος του Μαραθώνα (Βρεταννικό Μουσείο) περικνημίδες  του 5ου αι. π.Χ (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Ο λινοθώρακας βασίζεται στην αγγειογραφεία της περιόδου ενω ο διάκοσμος της ασπίδας σε χάλκινα θραύσματα από το Μουσείο της Ιένας. Ο Φοίνικας φέρει κωνικό κρανος που συνιθιζόταν στην Μ. Ανατολή (Αρχ. Μουσείο Ολυμπίας) και το πολυτίμο ξίφος του (Μητρ. Μουσείο Ν. Υόρκης) υποδηλώνει αξιωματικό. Το πανί κανονικά θα ήταν μαζεμένο αλλα ίσως ο αιφνιδιασμός δεν επέτρεψε κατι τέτοιο.

thesecretrealtruth
Νεότερη Παλαιότερη

Αναγνώστες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10/recent/ticker-posts